Spillet er ikke ude!

10 Feb

Jeg blev trist forleden. Vi var lige startet på den fjerde workshop i Growing Games, som jeg tidligere har fortalt om her på bloggen og senest har fortalt om i P1s Harddisken. Temaet var markedsadgang, salg og kontrakter og der var flere deltagere end nogensinde. Udover dem, der er målgruppen for forløbet – de relativt unge spilvirksomheder – var der erfarne folk, som enten var kommet for at høre mere om kontrakter, udvide deres netværk eller som havde sagt ja til at stille op og dele deres erfaringer. Succesfulde virksomheder som IO Interactive, PressPlay, PlayDead/LIMBO og Reto-Moto var repræsenteret og det var fedt at de kom og var med.

Hvor blev jeg så trist? Jo, for den selvsamme morgen var der artikler i både Computerworld og Børsen som gav branchen lidt af en mavepuster. Essensen var, at den danske spilbranche ikke er værd at investere i, fordi den er for lille og for umoden. Konklusionerne er baseret på en rapport fra Kultur- og Erhvervs- & Vækstministeriet, der udkom lige før jul sidste år. Rapporten er ikke så negativ som avisartiklerne, men den fremstår uambitiøs i sine forslag til handling.

Og så er det at jeg bliver lidt træt. Særligt artiklen i Computerworld fremstod meget bastant i sine konklusioner. Når man samtidig sidder i et rum fyldt med entreprenante folk med passion for at udvikle og sælge computerspil, kan jeg ikke lade være med at tænke at danske politikere snart burde få øjnene op for potentialet.

Ja, det er en lille branche. Nej, det er ikke medico eller vindmøller. Men vi har med en branche at gøre, som rummer det, som alle politikere skriger efter: Skalerbarhed og internationalt potentiale! Spilvirksomheder er ægte ”born globals” og markedet for spil er i rivende vækst. Nogle af de artikler som Computerworld tidligere har bragt om emnet og som de også linkede til i denne omgang, er skrevet på et tidspunkt, hvor der var et enormt fokus på de såkaldte AAA produktioner. Store spil til Playstation og Xbox som koster tre cifrede millionbeløb at udvikle. I Danmark fik IO Interactive succes, mens Deadline Games knækkede nakken. Men i dag er markedet et andet. Platformene for spil udvikler sig konstant, distributionen ændrer sig på samme måde og spil er blevet et langt mere nuanceret produkt.

I det seneste halve år har jeg mødt mange spilvirksomheder og hørt dem pitche deres ideer og forretningsplaner. Der er masser af ideer og engagementet er glødende. Jeg bliver inspireret, når jeg hører om BetaDwarf, hvor syv mand er flyttet sammen for at holde udgifterne så lave som muligt, mens de udvikler deres spil. Men selvom de lever på en sten, kommer de til at mangle penge og hjælp til at komme ud i verden med deres spil på et tidspunkt. Vi prøver at gøre noget i Growing Games og tilbyde netværk og hjælp til at skærpe ideerne. Men det er selvfølgelig ikke nok.

Forleden fik jeg så en mail fra en specialeskrivende studerende på Games-uddannelsen på IT-universitet. Og han havde en vigtig pointe. I Danmark har vi en fantastisk spiluddannelse, men vi har et arbejdsmarked, som endnu er meget ungt. De få etablerede virksomheder efterspørger erfarne folk og det betyder, at de nyuddannede enten må flytte til udlandet eller starte selv, hvis de vil bruge deres uddannelse. Og det virker ærlig talt lidt mærkeligt i mine øjne, at man investerer i uddannelser på meget højt niveau, men ikke i det spirende arbejdsmarked.

De studerende, der kontaktede mig, prøver nu at starte en bevægelse under overskriften ”støt dansk spilindustri”. Som alle bevægelser i dag er udgangspunktet en facebookside og målet er at prøve at skabe opmærksomhed omkring branchens potentiale. Der er brug for det. Så jeg støtter dansk spilindustri. Gør du?

Kærlig hilsen

Anna Porse Nielsen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Slut dig til de 208, der følger denne blog

%d bloggers like this: