Blockbuster er død, bibliotekerne lever!

30 Apr

Blockbuster og de danske biblioteker er begge steder, hvor man kommer for at låne en oplevelse med hjem. Men hvor Blockbuster har gravet deres egen grav, sprudler bibliotekerne af innovationskraft og gode oplevelser. Her er årsagen.

Blockbuster lever af at sælge og udleje film og spil. Et marked som gav god mening, da kæden indtog Danmark tilbage i 1996. Men næppe gør det i dag, hvor film og spil kan købes, downloades og streames på et utal af platforme.

Det mærkelige er efter min mening, at Blockbuster ikke har fulgt med udviklingen. En tur i Blockbuster betyder til stadighed, at du vandrer rundt i et ordinært butikslokale mellem rækkerne af covers til de film og spil, som du kan leje. Du kan selvfølgelig supplere med slik og cola, en brugt film eller leje en konsol, men så er det også det. Hvorfor er her ingen interaktive spillemiljøer, events med kendisser og rød løber eller andre spændende oplevelser?

Oplevelsesrum og bog to go

De danske biblioteker derimod har formået at forvalte deres opgave og ressourcer langt bedre. Bibliotekernes kerneydelse har i mange år været at låne bøger ud til danskerne. Efterhånden er flere materialer kommet til – fra kassettebånd og lydbøger til spil og e-bøger – ligesom bibliotekerne i dag i høj grad fungerer som moderne kulturhuse med oaser, kulturoplevelser og læringsaktiviteter. Jeg synes et af de mest markante eksempler herpå er Hjørring Bibliotek, der er designet af Bosch & Fjord.

Men udviklingen stopper ikke her. Bibliotekerne har nemlig forstået, at brugerne ikke behøver at komme til dem, ved at indfinde sig rent fysisk, for at få en biblioteksoplevelse. Med tiltag som filmstriben, BibZoom og e-reolen er det muligt at downlåne (som de kalder det i biblioteksverdenen) film, musik og e-bøger.

Seneste skud på stammen er KøgeBibliotekernes BIB TO GO. På Borup Station er et læskur blevet forvandlet til et virtuelt bibliotek med e-bøger, som pendlerne kan låne ved at scanne bøgernes QR-koder med deres smartphones eller tablets. Tiltaget er understøttet af omfattende formidling i det offentlige rum, placeret strategisk rundt omkring i Køge kommune, der hvor borgerne er.

Hvor Blockbuster altså forsat er en hensygnende butik med udlejningsfilm, er det moderne bibliotek andet og mere end en bygning med bøger.

Det bliver spændende at følge den videre udvikling!

Mange kærlige hilsner,

Line

3 kommentarer to “Blockbuster er død, bibliotekerne lever!”

 1. Baun maj 1, 2012 hos 3:34 pm #

  Kære Line…… Paradoksalt at sammenligne et offentlig statsfinansieret foretagende med en privat virksomhed. Tror du der ville være et eneste bibliotek (inkl. Hjørring og Køge) der ville overleve i fri konkurrence, hvor de skulle leve af bruger-betaling??? Not in a million year – alle ville lukke inden måneden var omme med et dungrende brag, der ville give genlyd – selv i udkants-danmark – og det med garanti…….. Selv om de forærer deres produkter væk er det jo et få-tal der bruger det – det siger virkelig noget om deres evne til at drive virksomhed. Men det er jo 1. maj – så længe leve gammel kommunisternes røde faner, og lad os dræbe det private initiativ med disse statsfinansierede løsninger som konkurrer på grotesk ulige vilkår med private virksomheder — NOT……

  • mantomanto maj 1, 2012 hos 7:22 pm #

   Hej Søren

   Tak for dit indspark i debatten. Jeg mener for så vidt at en stort multinationalt kæde har lige så gode mulighed for at innovere og udvikle oplevelser – hvis ikke ligefrem bedre – end en offentlig organisation, der for tiden er præget af nedskæring og fyringsrunder. Det væsentlige her er ikke hvorvidt oplevelsen er gratis eller ej.

   Bedste hilsner
   Line

   • Baun maj 9, 2012 hos 3:52 pm #

    Det er ikke de multinationales kæders gøren og laden jeg argumenterer for og imod. Jeg er enig i at de som alle andre bør produktudvikle, men ligesom det offentlige kan de jo blive ramt af nedskæringer, fyringsrunder og investeringsstop. Det som er forkastligt, er når private virksomheder som skaber arbejdspladser og dermed skatteindtægter, skal konkurrere mod ordninger som er 100% finansieret af de selvsamme skatteindtægter. Du får mig altså ikke til at stå og klappe i hænderne over at Kultur-chefen i Hjørring har taget mine skattekroner og indrettet små oaser af fimsegrønne og orange tv-miljøer, som ingen bruger eller at det offentlige finansierer en gratis digital film-tjeneste med en skøn blanding af kommercielle action og splatter-fim tilført lidt “kultur-bærende” deprimistiske smal-film for at de kan forsvare det som kultur-politik. Uagtet nedskæringer og fyringsrunder HAR de jo fået pengene til det, som du hylder i dit indlæg.

    Baun

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Slut dig til de 208, der følger denne blog

%d bloggers like this: