Anthropology in the world 2012 – feltnoter fra en konference

11 Jun

Some anthropologists are happy just being a fly on the wall or sitting in a village for 1,5 year. Gillian Tett, Managing Editor Financial Times.

Netop hjemvendt fra tre dages konference på British Museum i London: Anthropology in the world (2012), har jeg haft rig lejlighed til at tage temperaturen på antropologien anno 2012. Det har været virkelig spændende, en lille smule nedslående og slutteligt ganske opløftende.  

Efter at have sagt farvel til universitetsverden for fem år siden og ikke rigtig set mig tilbage siden, er det spændende at møde antropologer, der har opholdt sig måneds- og årevis i en landsby for at studere et særligt ritual, for derefter at høre deres refleksioner over, om de har nok materiale til at konkludere på baggrund af. Hvornår har man lavet nok feltarbejde, interviews og observationer til overhovedet at kunne udtale sig? Spørgsmål alle der laver feltarbejde, ofte må stille sig selv. Det siger sig selv, at antropologen fra landsbyen, bliver en lille smule forbavset, når jeg fortæller om min egen etnografiske praksis, hvor et feltarbejde kan afvikles på få dage – suppleret med andre metoder og greb naturligvis. Og uden at jeg af den grund føler, at jeg går på kompromis med min faglighed. Min erfaring som praktiker har lært mig, at et projekts kvalitet ofte determineres af sammensætning og triangulering af metode(r), hvor man både kommer i dybden og i bredden frem for mængden af observationer.

Men konferencen har også været en lille smule nedslående, når jeg har måtte konstatere, at de gamle fordomme om os og dem stadig lever i bedste velgående. Os og dem er ikke længere antropologerne og etnograferne mod de andre fagligheder. Men os og dem, er nu antropologerne og etnologerne i academica og antropologerne uden for academica. Konferencen bar titlen: Anthropology in the world, men dette til trods, var der en tydelig opdeling mellem dem i universitets- og forskerverden (= de rigtige antropologer) og dem i verden udenfor. Universitetsantropologerne udgjorde 95% af konferencedeltagerne og næsten 100% af de præsenterede artikler. Diskussionerne om den rigtige antropologi efter Malinowskis forskrifter versus den mere applied version, som vi andre uden for academica bedriver, stod næsten uimodsagt eftersom, der var så få af os, der repræsenterede ”de andre”.

Men i konferencens 11. time blev jeg inspireret og ekstremt opløftet af at overvære Gillian Tetts afsluttende tale. Gillian er ledende redaktør på Financial Times, antropolog og Ph.d. fra Cambridge. Og så er hun sej og virkelig dygtig til det, hun laver. Hun opfordrede konferencedeltagerne til at gøre op med os-dem dikotomierne, droppe kampene om hvem, der bedriver rigtig og forkert etnografi og i stedet nedbryde grænserne og lære af hinanden. Og hun har ret. Vi udenfor universitets- og forskningsverden kan lære meget af antropologerne og etnologerne, der har deres daglige gang på universitetet enten som forskere eller som undervisere. Men jeg vil også vove den påstand at udvekslingen kan gå den anden vej. Jeg ville personligt have sat pris på at have kendt lidt mere til ”den anden verden” allerede på universitetet, så jeg ikke skulle have brugt mine første måneder i min praktikperiode på at google mystiske navne som SWOT og risikostyring, mens jeg samtidig kæmpede med PowerPoint og Excel.

I forlængelse af dette vil jeg gerne give en kærlig opfordring til alle os uden for universitetet, om at give noget tilbage – til universitetet, til forskningen, undervisningen og til miljøet. Ved at bidrage og deltage på konferencer, skrive artikler og blande os i debatten!

Kærlig hilsen Christa

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Slut dig til de 209, der følger denne blog

%d bloggers like this: