Let the memories begin!

7 Aug

Jeg har været en tur i USA i sommer. Efter i mange år at have refereret til Disneyland som centralt i forhold til den amerikanske definition af oplevelsesøkonomi, var tiden inde til at besøge stedet.

Disneyland repræsenterer nærmest arketypen på en forlystelsespark. Det skulle naturligvis opleves. Og med en fire-årig dreng, der nærmest ikke kunne stå stille ved tanken om, at han snart skulle se sine helte – Lynet McQueen og Bumle – fra filmen ”Cars”, under armen drog vi afsted.

Sammen med helten Lynet McQueen

Hvad er det så man oplever i Disneyland? Langt de fleste kender Disneyland og har en holdning til det og mange af jer har måske endda været der – enten i Californien eller i Paris. Jeg tog de faglige briller på og her kommer et par observationer.

Forventningen er givet

Disneyland får naturligvis meget forærende i forhold til forventning. Alle kender figurerne og universerne på forhånd. Forventningen handler derfor meget om levendegørelse af noget gæsterne kender og som de har et tæt forhold til uanset om de er børn eller voksne.

Som oplevelsesekspert synes jeg måske, at Disneyland hviler lige lovlig meget på disse laurbær. Hjemmesiden er ikke specielt god og der bliver ikke gjort noget særligt for at etablere en forventning udover, at man som sagt kender figurerne hjemmefra. Samtidig er det relativt besværligt at købe billetterne.

Der er styr på logistikken

Min personlige oplevelse af Disneyland var, at det er en ekstremt veldrevet maskine, hvor der er styr på logistik og brand i alle detaljer. Der er imponerende rent og aldrig har jeg set så mange skraldespande og toiletter! Maden var af relativt høj kvalitet og jeg synes, at danske forlystelsesparker sagtens kan lade sig inspirere her og komme lidt væk fra pommes frites-diskursen.

Jeg var ikke specielt imponeret over de forskellige ”rides” eller ture, man kunne prøve og som i alle andre store forlystelsesparker bliver en del af fornøjelsen ødelagt, når man skal tilbringe en time i kø for at komme ind og prøve en relativt lille forlystelse. Særligt med en 4-årig i hånden.

Disneyland gør hvad de kan for at gøre kø-oplevelsen så god som mulig og her har de også styr på logistikken og man oplever, at det kører som smurt. Men ventetid er nu engang ventetid med mindre man gør en helt særlig indsats.

Jeg blev faktisk lidt overrasket over, hvor få egentlige ”rides” der er. Selve oplevelsen af Disneyland er præget af, at det handler om at kigge på og sige Ihh og ahhhh, når man ser en af de kendte figurer.

En oplevelse der foregår i datid

Det er i forhold til fortællingen af Disneyland imponerer. Man kan nærmest sige at et besøg i Disneyland foregår i datid. Når man kører ind i det gigantiske parkeringshus bliver man mødt med skilte over det hele med teksten: ”Let the memories begin”. Der er ingen tvivl om, at det handler om at skabe minder og nuet forsvinder næsten i jagten på det gode minde.

Minnie Mouse, kilde: disneylandpostcards.com

Overalt bliver man fotograferet og har mulighed for at købe og downloade billederne – direkte til at printe og sætte i ramme eller op på køleskabet derhjemme. Overalt kan man købe ting, der skal minde om dagen. Samværet med familien er i centrum og det hele handler om at være ”The happiest place on earth”, som sloganet lyder.

Personligt synes jeg, at det blev anstrengende efter nogle timer. Det var svært at være til stede i nuet og lade sig opsluge af Disneylands mange universer, når man hele tiden bliver mindet om, at nu skaber vi minder. Ingen tvivl om at Disneyland er et herligt sted for et barn, der opfatter de kendte figurer som sine bedste venner. Jeg har selv igennem årerne prædiket budskabet om at forventning og fortælling næsten kan være vigtigere en selve oplevelsen. Men i tilfældet Disneyland kammer det over, når man hele tiden får at vide at ”nu skaber vi minder til dig” (og husk nu at køb t-shirten/espressokoppen/rygsækken/whatever så du ikke glemmer det..). Det er som at være sammen med en lidt irriterende mor, som hele tiden siger: ”Hygger vi os ikke nu???” på en så hektisk måde at hyggen fordamper helt af sig selv.

Så næste gang vil jeg foretrække en oplevelse, hvor jeg ikke kan købe et billede af mig selv med Minnie Mouse ører på.

Kærlig hilsen

Anna Porse Nielsen

3 kommentarer to “Let the memories begin!”

 1. USA Rejse august 14, 2012 at 12:29 pm #

  Det er altid en stor oplevelse at besøge USA.

  • mantomanto august 14, 2012 at 12:51 pm #

   Jeg er fuldstændig enig!
   Elsker USA og kommer der så ofte jeg kan! Kh Anna

Trackbacks/Pingbacks

 1. I LEGOLAND-LAND « mantomanto - september 17, 2012

  […] nogle uger siden bloggede jeg om mit besøg i Disneyland i sommerferien. Her var min personlige konklusion, at det faktisk […]

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Slut dig til de 208, der følger denne blog

%d bloggers like this: